Колагенот може да има потенцијални придобивки за лицата со остеопенија или остеоартритис, иако потребни се повеќе истражувања за целосно да се разберат неговите ефекти. Еве неколку начини на кои колагенот може да помогне:

  1. Подобрување на густината на коските: Остеопенијата е состојба каде што коскената минерална густина е помала од нормалната, но не доволно ниска за да се класифицира како остеопороза. Докажано е дека дополнувањето на колаген ја зголемува минералната густина на коските и го намалува ризикот од фрактури кај жените во постменопауза, кои се изложени на зголемен ризик од остеопенија и остеопороза.
  2. Намалување на болката и воспалението во зглобовите: Остеоартритисот е честа форма на артритис што се јавува кога ‘рскавицата што ги амортизира зглобовите се истроши со текот на времето, што доведува до болка, вкочанетост и воспаление. Дополнувањето на колаген може да помогне во намалувањето на болката и воспалението во зглобовите кај лицата со остеоартритис преку обезбедување структурна поддршка на зглобовите и намалување на воспалението во телото.
  3. Поддршка на здравјето на ‘рскавицата: Колагенот е главна компонента на’ рскавицата и е од суштинско значење за нејзината сила и флексибилност. Истражувањата покажаа дека дополнувањето на колаген може да помогне во подобрувањето на здравјето и дебелината на ‘рскавицата кај лицата со остеоартритис.

Некои студии покажаа дека дополнувањето на колаген може да помогне да се подобри минералната густина на коските и да се намали ризикот од фрактури кај постменопаузални жени со остеопенија или остеопороза. На пример, рандомизирано контролирано испитување објавено во списанието Nutrients во 2018 година покажа дека жените во постменопауза кои земале дневен додаток на колаген пептиди 12 месеци имале значително зголемување на минералната густина на коските во споредба со оние кои земале плацебо.
Во однос на остеоартритисот, дополнувањето на колаген може да помогне во намалувањето на болката и воспалението во зглобовите и да го подобри здравјето на ‘рскавицата. Преглед на неколку студии објавени во списанието Current Medical Research and Opinion во 2017 година покажа дека дополнувањето на колаген може да помогне во подобрувањето на болката и мобилноста кај лицата со остеоартритис. Друга студија објавена во списанието Nutrition Research во 2012 година покажа дека дополнувањето на колаген ја подобрува дебелината и здравјето на ‘рскавицата кај лицата со остеоартритис на коленото.

Додатоците на колаген може да дејствуваат како благо ослободување од болка и да ја подобрат функцијата на зглобовите кај луѓето со остеоартритис на коленото [1][2][3][4]. Колагенот е опширно проучуван како потенцијален третман за остеоартритис [3]. Една мала опсервациска студија покажа дека хидролизираниот колаген значително ја намалува болката и вкочанетоста кај луѓето со остеоартритис на коленото [3]. Сепак, корисните ефекти на колагенот за третман на остеоартритис се моментално контроверзни [5]. Постојат ограничени докази кои сугерираат дека колагенот може да помогне со остеопенија [1]. Важно е да се напомене дека колагенските додатоци не треба да се сметаат за замена за конвенционалниот медицински третман и нега [1][3].
Извори:

https://www.webmd.com/diet/collagen-health-benefits

https://www.healthline.com/nutrition/collagen

https://www.arthritis.org/health-wellness/treatment/complementary-therapies/supplements-and-vitamins/can-collagen-supplements-help-arthriti

https://www.verywellhealth.com/do-collagen-supplements-help-arthritis-5101585

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30368550/

Иако овие потенцијални придобивки се ветувачки, потребни се повеќе истражувања за целосно да се разберат ефектите од дополнувањето на колаген врз остеопенијата и остеоартритисот. Исто така, важно е да се напомене дека додатоците на колаген не треба да се користат како замена за медицински третман, а лицата со овие состојби треба да се консултираат со својот давател на здравствена заштита пред да започнат каков било нов режим на додатоци.

зошто Димас колаген дава подобри резултати?

Хидролизираните колагенски пептиди на Димас , познати и како колаген хидролизат или колаген пептиди, се форма на колаген кој е разложен на помали фрагменти, или пептиди, преку процес наречен хидролиза. Ова го прави полесно за телото да апсорбира и користи во споредба со другите форми на колаген.
Хидролизираните колагенски пептиди се особено корисни за здравјето на кожата, косата и ноктите бидејќи можат да ја подобрат хидратацијата, еластичноста и цврстината на кожата и да промовираат здрав раст на косата и ноктите. Тие исто така можат да помогнат во поддршката на здравјето на зглобовите со намалување на воспалението и подобрување на подвижноста на зглобовите.
Друга предност на хидролизираните колагенски пептиди е тоа што тие се без мирис, вкус и лесно се вклучуваат во вашата исхрана. Тие може да се додадат во смути, кафе или други пијалоци или да се користат во готвењето и печењето за да се зголеми содржината на протеини во вашите оброци.
Генерално, хидролизираните колагенски пептиди се пригоден и ефикасен начин за дополнување со колаген и промовирање на целокупното здравје и благосостојба.