Dimas

Posts

Дали колострумот е новата суперхрана?

Некогаш наречено „чудо од млеко“, говедскиот колострум е сложена биолошка течност полна со фактори на раст, хранливи материи, хормони и паракрини фактори кои имаат низа својства кои веројатно ќе придонесат за заздравување на мукозата во широк опсег на инфективни и воспалителни процеси. Говедскиот колострум  може да го подобри здравјето на...

Read more

Имунитет и колострум-тајната задача на природните антитела

Што е колострум? Колострумот е првата течност што ја лачат цицачите во првите неколку дена по породувањето пред да се ослободи мајчиното млеко . Оваа храна обезбедува првично снабдување со витални хранливи материи за новороденчињата и игра клучна улога во исхраната, заштитата, развојот и имунолошката одбрана на новороденчето. Нутритивност и  придобивки...

Read more

Како колагенот помага при остеопенија и остеоартритис?

Колагенот може да има потенцијални придобивки за лицата со остеопенија или остеоартритис, иако потребни се повеќе истражувања за целосно да се разберат неговите ефекти. Еве неколку начини на кои колагенот може да помогне: Подобрување на густината на коските: Остеопенијата е состојба каде што коскената минерална густина е помала од нормалната,...

Read more

Се што треба да знаете за колагенот

Драгана МладеновскаАеробик и пилатес инструктор, Сопственик на FitLife Fitness Studio, Магистeр по фармација и диететика.https://fitlife.com.mk/author/dragana/ Во последните неколку години многу големо внимание е свртено кон колагенот и неговото влијание врз здравјето и убавиот изглед на кожата, но што всушност преставува колаген и зошто е значен за човекот?Колагенот е најзастапен протеин...

Read more

Како до подобра хидрираност во текот на летниот период?

Дипломиран нутриционистСимона Коруновска Колагенот е најважниот протеин во нашето тело.Неговото производство се намалува од повеќе фактори: со годините,од УВ зраците,пушење цигари,исхрана која што содржи многу шеќери итн. Од УВ зраците особено страда колагенот тип 1, кој што го содржи кожата. Ова во доведува до предвремено стареење на кожата, создавање на бемки, а...

Read more

Говедски или Рибен колаген: кој да го изберам?

Без оглед дали ќе изберете говедски или рибен колаген од Димас, не може да згрешите. Двата производи се добар, здрав избор и со редовна употреба ќе му помогнат на Вашето тело да остане здраво и убаво. Одлучувачкиот фактор е личниот избор, нутритивните ограничувања и здравствените причини, на пр. алергии. Како...

Read more