Некогаш наречено „чудо од млеко“, говедскиот колострум е сложена биолошка течност полна со фактори на раст, хранливи материи, хормони и паракрини фактори кои имаат низа својства кои веројатно ќе придонесат за заздравување на мукозата во широк опсег на инфективни и воспалителни процеси.

Говедскиот колострум  може да го подобри здравјето на цревата, да го зајакне имунолошкиот систем, да го спречи стареењето на кожата и да ги подобри перформансите на вежбање, меѓу другото.

Што е говедски колострум и дали има здравствени придобивки за луѓето?

Луѓето конзумираат и користат говедски колострум за различни цели со векови.

„Не е возможно жената да произведат доволно колострум за да можат да го користат како додаток, затоа (луѓето) се насочуваат кон кравите бидејќи тие се повисоки производители“.

Откако ќе се собере, говедскиот колострум се пастеризира, се обработува и пакува.

Хиперимуниот говедски колострум е посебен вид колострум од крави кои биле вакцинирани против одредени болести – тој е богат со антитела кои се борат против разни вирусни и бактериски инфекции.

Говедски колострум за здравје на цревата

Една од најпопуларните употреби на говедскиот колострум е за варење и здравје на цревата. Говедскиот колострум може да спречи дијареа или да помогне при гастроинтестинални состојби како што се воспалителна болест на цревата и колитис. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8228205/

Постојат некои докази од студии на луѓе и животни кои сугерираат дека додатоците на говедскиот колострум може да го подобрат здравјето на цревата со намалување на воспалението и намалување на пропустливоста на цревата.

Неколку испитувања покажаа дека хиперимуниот говедски колострум може да помогне во спречување или скратување на времетраењето на дијареата кај децата и возрасните.

Некои истражувања сугерираат дека говедскиот колострум може да ја намали и дијареата поврзана со ХИВ/СИДА.

Земањето говедски колострум ја намалува дијареата кај децата предизвикана од ротавирус.

Постојат силни докази дека говедскиот колострум помага во изградбата и поддршката на имунолошкиот систем

Дали колострумот е нова суперхрана?

Говедскиот колострум покажаа ефикасност во управувањето со многу човечки канцерогени клеточни линии (на пример, езофагеален, колоректален, бели дробови, дојка и рак на јајниците). Специфичните компоненти на говедскиот колострум вклучувајќи лактоферин, CLA и алфа-лакталбумин, се ефикасни во третманот на одредени форми на рак.

Говедскиот колострум покажа анти-туморни својства во ограничен број студии спроведени ин витро и кај животни. Се покажа дека неколку компоненти на говедскиот колострум предизвикуваат апоптоза во клетките на ракот и го ограничуваат растот на туморот. Во повеќето случаи, земањето  говедски колострум за време на лекување на разни видови на рак е многу безбедно.

https://bit.ly/4amIPkm

КомпонентиФункцијаАнти-канцероген ефект
Vitamins (A, B1, B2, B6, B12, D, E)Промовираат раст и здравје
Minerals (Na, K, Ca, P, S, Mg, Mn, Zn, Cu, Fe)Промовираат раст и здравје
Амино киселиниПромовираат раст и здравје
Есенцијални масни киселиниПромовираат раст и здравје
Имунолошки фактори Полипептид богат со пролин (PR)Ја регулира функцијата на тимусот и го намалува оксидативниот стрес
Полипептиди богати со пролин, конјугирана линоленска киселина (CLA)Го подобрува активирањето на Т-клетките и природните клетки убијциЈајниците, градите, ректум
имуноглобулини
IgGГи неутрализира токсините и микробите
IgMУништи бактерии и има високо антивирусни својства
IgAУништи бактерии и има високо антивирусни својства
IgD, IgEУништи бактерии и има високо антивирусни својства
ЛактоферинИма антиинфламаторно, антибактериско и антивирусно врзувачко железо гликопротеин со потенцијална терапевтска употреба кај ракГастрична, белодробна, колоректална, дојка
Фактори на растЈа стимулира синтезата на ДНК и го  промовира растот на клетките и ткивата
Фактор на епидермален раст
Хормон за растЈа стимулира синтезата на ДНК и го  промовира растот на клетките и ткивата
Фактор на раст добиен од тромбоцитиЈа стимулира синтезата на ДНК и го  промовира растот на клетките и ткивата
Инсулин- Фактор на раст  
МастиЈа стимулира синтезата на ДНК и го  промовира растот на клетките и ткивата
ПротеиниЈа стимулира синтезата на ДНК и го  промовира растот на клетките и ткивата Содржината на протеини во ГК (14,9%) е значително повисока од човечкиот колострум (0,8–0,9%).
ЛактозаЈа стимулира синтезата на ДНК и го  промовира растот на клетките и ткивата
Алфа-лакталбуминАнтивирусно, антитуморноГради

Говедскиот колострум е оценет за ефикасност во низа клинички нарушувања на желудникот и цревата.

-Гастроинтестинални повреди предизвикани од НСАИЛ-НСАИЛ вклучуваат симптоматски гастрични и дуоденални улкуси и нивните компликации – перфорација и хеморагија – може да се појават со акутна или хронична терапија. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34200282/

-Воспалителна болест на дебелото црево

-Инфективна дијареа

-Синдром на кратко црево

-Цревна инсуфициенција

-Некротизирачки ентероколитис

-Цревни последици од третман на рак

Колострумот се покажа како ветувачки додаток во исхраната за зајакнување на метаболизмот и поддршка на губење на тежината. Неговата способност да ја зголеми мускулната маса, да го контролира апетитот, да го намали воспалението и да влијае на клучните метаболички хормони

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8225123/

За оние кои размислуваат за колострум да го поддржат слабеењето, квалитетот и потеклото на производот се од клучно значење.

Висококвалитетниот колострум гарантира дека хранливите материи, имунолошките фактори и факторите на раст се зачувани. Покрај тоа, при купувањето мора да се земе предвид и етичкиот аспект на колострумот.

Етичкиот и висококвалитетен колострум се вади само од вишок млеко. Ова осигурува прво да им се даде приоритет на телињата пред да им се одземе за човечка конзумација.

Треба да се напомене дека колострумот треба да се смета како дел од сеопфатен пристап кон губење на тежината, кој исто така вклучува урамнотежена исхрана и адекватно вежбање.

Адипонектин – регулирање на нивото на шеќер во крвта и метаболизмот на мастите

Адипонектинот е уште еден важен хормон произведен од нашите масни клетки. Тој игра улога во регулирањето на нивото на шеќер во крвта и метаболизмот на мастите.

Ниските нивоа на адипонектин често се поврзуваат со дебелина и метаболички нарушувања. Интересното е што докажано е дека колострумот го зголемува нивото на адипонектин во нашето тело.

Со зголемување на производството на адипонектин, колострумот може да помогне да се оптимизира метаболизмот на мастите и да се подобри чувствителноста на инсулин. Ова може да има позитивни ефекти врз губењето на тежината, бидејќи ефикасниот метаболизам на мастите и подобрата чувствителност на инсулин му помагаат на телото поефикасно да ги користи резервите на маснотии.

Лептин-Го регулира чувството на глад

Лептинот е хормон произведен од нашите масни клетки и игра клучна улога во регулирањето на нашиот глад. Тој му сигнализира на мозокот кога нашето тело складира доволно енергија во форма на резерви на маснотии. Високото ниво на лептин треба да направи да се чувствуваме сити и да јадеме помалку.

Резистентност на лептин може да се појави кај луѓе со прекумерна тежина, при што мозокот повеќе не реагира „нормално“ на лептин. Ова доведува до постојано чувство на глад и прејадување. Ова е една од причините зошто на луѓето со прекумерна тежина често им е тешко да ослабат.

Земањето колострум може да помогне да се подобри чувствителноста на лептин. Со регулирање на апетитот и стимулирање на метаболизмот, колострумот може да помогне во обновувањето и балансирањето на рамнотежата помеѓу лептинот и природното чувство на глад. Ова може да биде особено корисно за луѓето кои се со прекумерна тежина или имаат резистентност на лептин.

Колострум и АДХД- Невролошки придобивки од колострумот

Колострумот содржи неколку соединенија кои можат да имаат корист за мозокот и нервниот систем. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6326569/

На пример, содржи високи нивоа на фактори на раст како што се факторот на раст сличен на инсулин-1 (IGF-1) и факторот на нервен раст (NGF). Овие соединенија се од суштинско значење за растот и одржувањето на невроните во мозокот. Тие исто така можат да помогнат во подобрување на когнитивната функција, меморијата и вниманието.

Покрај тоа, колострумот содржи неколку амино киселини кои се важни за функцијата на мозокот. На пример, содржи високи нивоа на триптофан, кој е претходник на серотонин. Серотонинот е невротрансмитер кој игра клучна улога во регулирањето на расположението, спиењето и апетитот. Ниските нивоа на серотонин се поврзани со АДХД и други ментални здравствени состојби.

РЕФЕРЕНЦИ:

https://bit.ly/4amIPkm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8225123/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8228205/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6326569/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34200282/

НАПИША: Александра-Живот без токсини